HACCP [1]: HACCP.UE. Twoja firma po 1 maja br. [2]

Autor : kierowcy Dodano: 30-01-2004 - 11:47
HACCP [3]
Nowe standardy dla żywności


1 maja 2004 r. większość firm działających na polskim rynku będzie musiała się dostosować do nowych unijnych regulacji. Dla zakładów mięsnych, mleczarni, producentów żywności, restauracji, a nawet straganów, przewidziano zupełnie nowe, często bardzo wysokie, wymagania, które będą one musiały spełnić, aby móc dalej funkcjonować. „GP” rozpoczyna cykl publikacji, w których będziemy informować, jakie zmiany czekają poszczególne branże już za niespełna 90 dni.

Z największymi problemami w związku z dostosowaniem się do unijnych norm weterynaryjnych i sanitarnych boryka się branża mięsna i mleczarska. Zdaniem przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa wskutek niedostosowania się do powyższych norm, po 1 maja 2004 r. ok. 1000 polskich zakładów mięsnych i ok. 40 mleczarni zostanie zamkniętych. 289 zakładów mięsnych i 99 mleczarni jest objętych okresem przejściowym. Bruksela dała tym przedsiębiorstwom czas do 2006 r. na dostosowanie się do podwyższonych wymogów. W tym przypadku działalność gospodarcza tych firm będzie jednak ograniczona. Ich towary nie będą mogły być sprzedawane na terytorium Wspólnoty, uzyskają również specjalne oznaczenie, że nie spełniają przyjętych norm czystości. Skutek takich restrykcji jest możliwy do przewidzenia.

Obecnie w Sejmie rozpatrywany jest projekt ustawy o warunkach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Projekty rozporządzeń do ustawy zawierają regulacje dotyczące każdego szczegółu funkcjonowania zakładu, np. mięsnego, wyznaczające na przykład liczbę umywalek lub określające kolor ścian.

1 maja to również duże wyzwanie dla firm z branży żywieniowej. Od tej daty wszystkie firmy, niezależnie od wielkości, będą musiały wdrożyć system HACCP, czyli system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Obowiązek ten będzie dotyczył zarówno producentów żywności, jak i firm zajmujących się dystrybucją, handlem, cateringiem, prowadzeniem stołówek i restauracji itd. Dotychczas taki obowiązek mieli jedynie duzi i średni producenci z branży żywieniowej.

Według ekspertów czas wdrożenia systemu we wszystkich polskich firmach może wynieść nawet 5–10 lat. Obecnie w Polsce tylko 1 proc. firm z branży żywieniowej ma wdrożony system HACCP, a niecałe 2 proc. przygotowuje się do jego wdrożenia.

Komentarze

Wyświetlanie Sortowanie
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować. Zarejestruj lub zaloguj się [4]
Links
  [1] http://www.bhpekspert.pl/index.php?name=News&catid=11
  [2] http://www.bhpekspert.pl/index.php?name=News&file=article&sid=855
  [3] http://www.bhpekspert.pl/index.php?name=News&catid=&topic=80
  [4] http://www.bhpekspert.pl/user.php