VORTAL BHP
Aktualnie jest 860 Linki i 253 kategori(e) w naszej bazie
WARTE ODWIEDZENIA
 Co nowego Pierwsza 10 Zarekomenduj nas Nowe konto "" Zaloguj 26 kwietnia 2024
KONTAKT Z NAMI

Robert Łabuzek
+48501700846
 
Masz problem z BHP
szukasz odpowiedzi ?
Szybko i gratisowo otrzymasz poradę
zadzwoń lub napisz na maila.

Na stronie przebywa obecnie....

Obecnie jest 61 gości i 0 użytkowników online.

Możesz zalogować się lub zarejestrować nowe konto.

Menu główne


Google

Przeszukuj WWW
Szukaj z www.bhpekspert.pl

ID85 Czy zakazać sprzedaży chipsów i frytek?

Strona: 1/2
(613 wszystkich słów w tym tekście.)
(4966 raz(y) oglądano.)  Strona gotowa do druku
Smażenie raka Czy zakazać sprzedaży chipsów i frytek? Podczas smażenia ziemniaków wydzielają się ogromne ilości akryloamidu, który jest bardzo niebezpieczną substancją powodującą raka, uszkadzającą układ nerwowy. W badaniach na zwierzętach wykazano też, że akryloamid uszkadza płód. Wyniki badań opublikował "Journal of Agricultural and Food Chemistry", prestiżowe pismo, do którego przyjmowane są tylko informacje, które uzyskały pozytywne opinie wielu ekspertów. Również Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska przestrzega, że u ludzi, nawet niewielkie ilości tego związku - w dodatku działające przez krótki czas - mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego, rozwój nowotworu. Faszerowanie się akryloamidem przed długi czas jest więc prostą drogą do trwałego kalectwa lub śmierci. Wiadomość o wynikach badań szwedzkich uczonych, gdyż to oni je przeprowadzili, pojawiła się w ubiegłym tygodniu w polskich mediach. Skoro wiadomo, że rzecz się tak ma - a Szwedzi wykazali m.in. że paczka chipsów może zawierać nawet 500 razy więcej akryloamidu niż dopuszczają normy Światowej Organizacji Zdrowia, to próbowaliśmy dowiedzieć się, czy w Polsce myśli się o zakazie sprzedaży chipsów, frytek i innego rodzaju produktów, które powstają w wyniku smażenia ziemniaków, a także pieczywa chrupkiego, gdzie też wykryto wielkie ilości szkodliwej substancji chemicznej. W Ministerstwie Zdrowia powiedziano nam, że jeśli żywność ma atest, a chipsy czy frytki są dopuszczone do sprzedaży, to problemu nie ma. Na wszelki jednak wypadek odesłano nas do głównego inspektora sanitarnego. W GIS skierowano nas do Instytutu Żywności i Żywienia, gdyż tam prowadzi się badania żywności. Dyrektor IŻiŻ dr Lucjan Szponar przyznał, że nie myśli się o zakazie sprzedaży chipsów czy frytek. Dyrektor powiedział też, że gdyby smażenie ziemniaków miało tak fatalne skutki, to z pewnością problem ten zostałby poruszony podczas kwietniowego spotkania ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia, a tak się nie stało.

Komentarze

Wyświetlanie Sortowanie
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować. Zarejestruj lub zaloguj się
INDIE 2015


Nasza nowa strona


Kodeks pracy


OKRESOWY Dla SŁUŻBY BHP, SZKOLENIE SIP


Kategorie


POZWOLENIA ZINTEGROWANE-HANDEL CO2


Głosowanie

Czy Państwowa Inspekcja Pracy spełnia swoją rolę

[ Wyniki | Ankiety ]

Głosów: 330
Komentarzy: 1


Polecamy ebooki



BHP EKSPERT Sp.z o.o.

NIP 678-315-47-15 KRS 0000558141 bhpekspert@gmail.com
tel.kom.(0)501-700-846
Tworzenie strony: 0,156284093857 sekund.