1 maja 2004 r. większość firm działających na polskim rynku będzie musiała się dostosować do nowych unijnych regulacji. Dla zakładów mięsnych, mleczarni, producentów żywności, restauracji, a nawet straganów, przewidziano zupełnie nowe, często bardzo wysokie, wymagania, które będą one musiały spełnić, aby móc dalej funkcjonować. „GP” rozpoczyna cykl publikacji, w których będziemy informować, jakie zmiany czekają poszczególne branże już za niespełna 90 dni.
Co to jest system HACCP?
HACCP to metoda zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się
przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom. Polega ona na zindentyfikowaniu
miejsc, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednim
zareagowaniu, jeśli zagrożenie wystąpi. Warto pamiętać, że HACCP to
system polegający na samokontroli. Firma sama decyduje, które momenty
w produkcji lub sprzedaży wiążą się z zagrożeniem dla żywności i które spośród
nich mogą być skutecznie wyeliminowane, następnie określa jak zamierza
obserwować/nadzorować niebezpieczne miejsca i co zrobić, kiedy zagrożenie
się pojawi.
HACCP
: Co to jest system HACCP? Czy wszystkie firmy spożywcze muszą wprowadzać ten syst
Tematem dyżuru eksperta, który odbył się w dniu 14.10.2003 r. w godzinach 12.30-14.00 na stronie internetowej portalu "Rzeczpospolita Online" , były europejskie regulacje prawne w zakresie systemu analizy ryzyka i krytycznych punktów kontroli. Na nadsyłane przez przedsiębiorców pytania odpowiadała pani Anna Hutyra z Euro Info w Gdańsku.
Potwierdzają się informacje o tym, że od początku przyszłego roku wszyscy zajmujący się produkcją i obrotem żywnością będą musieli wykazać, że wdrażają system HACCP (Hazard Analisysis and Critical Control Point). Zgodnie z obecną ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia obowiązek wdrożenia HACCP do 1 stycznia 2004 r. mają tylko duże i średnie firmy.
HACCP
: HACCP obowiązkowy w dużych, średnich i małych firmach
System HACCP będą musiały wdrożyć nie tylko duże i średnie, ale i małe przedsiębiorstwa: sklepy, stołówki i wytwórnie, bo nad projektem zmiany ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, aby objęła również i je, pracuje właśnie Sejm. Małe firmy nie tylko nie wiedzą, jak się zabrać za wdrażanie systemu, ale często nie mają w ogóle pojęcia o obowiązkach, które zamierza na nie nałożyć ustawodawca.
Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS) sprawuje nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia, a także higieny: środowiska, pracy w firmach, higieny radiacyjnej, procesów nauczania i wychowania, wypoczynku i rekreacji. Jak współpracować z inspekcją sanitarną? Czym jest kontrola sanitarna, jakie są uprawnienia inspektora? Jakie są możliwości i terminy wniesienia odwołania od decyzji inspektora, a także w jakich warunkach sanitarnych można produkować żywność i handlować nią?
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 22 listopada 2015
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 22 listopada 2015
Nasza strona
Podyplomowe studia bhp zajęcia z 24 czerwca 2015
Podyplomowe studia bhp zajęcia z 24czerwca 2015
Podyplomowe studia bhp zajęcia z 24 czerwiec 2015
Podyplomowe Studia BHP w Wakacje 2015 zajęcia 24 maj 2015
Studia Podyplomowe BHP w Wakacje 2015 zajęcia z 16 maja 2015
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 21 grudnia2014cz.2
Zajęcia z 21 grudnia 2014
Możesz studia rozpocząć
od teraz. Szybko z Tobą
nadrobimy
zaległości.
Dzwoń 501-700-846
Studia Podyplomowe BHP w Warszawie
Teraz możesz się jeszcze dopisać na Podyplomowe Studia BHP w Warszawie kończymy w kwietniu 2015 w Hotelu 112 Górczewska 212 / dawna TINA /
Szybko nadrobimy z Tobą zaległości.
dzwoń 501-700-846
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 21 grudnia2014cz.1
Teraz też możesz dopisać się na studia
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 14 grudnia 2014cz.3
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 14 grudnia2014cz.2
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 14 grudnia2014cz1
Centrum Studiów Podyplomowych Kraków
Podyplomowe Studia BHP zajęcia z 7 grudnia 2014
To jest pierwszy test zarejestrowania naszych zajęć w sieci.
Tym sposobem każda osoba w necie będzie mogła uczestniczyć w zajęciach bez względu na miejsce swojego pobytu. Osoby które nie były obecne 7 grudnia 2014 miały możliwość oglądania przekazu na żywo a teraz mają wgląd w nagranie.
Następne nasze zajęcia mamy w niedzielę 14 grudnia 2014 i będziemy przekazywać je w całości od początku zajęć.
Dzięki tej formie przekazu możesz słuchać naszych zajęć w samochodzie i oglądać leżąc w łóżeczku.
Temat następnych zajęć : Wypadki przy pracy
ZAPRASZAM
wszystkich a osobom zainteresowanym dam linka do transmisji online na żywo.
Nagranie to jest na razie technicznym Testem i ma wiele niedoskonałości, w przyszłych transmisjach będziemy dążyć do ciągłej doskonałości.
Pytania w trakcie zajęć online można będzie zadawać dzwoniąc po nr
501-700-846 pod tym numerem też zapisujemy na studia koszt 4500 zł